Aktualni izleti

Četvrtak - Nedjelja, 15. - 18. kolovoz 2024.

Kapelski planinarski put II

Vodič: Luka Kvočić
Kapelski planinarski put (KPP) spada u tzv. linijske obilaznice te spaja Gorski Kotar s Jadranskim morem, što ga čini jednom od najljepših linijskih obilaznica u Hrvatskoj. KPP je dug 49 kilometara, započinje u mjestu Tuk, u srcu Gorskog Kotara, prolazi kroz Strogi rezervat prirode „Bijele i Samarske stijene“ i Kolovratske stijene, odakle se kroz Vinište spušta sve do mora, tj. mjesta Klenovica.

PLAN IZLETA

Nakon 11 godina došla maca na vratanca, došlo vrijeme da se momci žene, stiglo doba da se ljubav proba, dakle vrijeme da ponovimo jedan od izleta o kojem ste puno puta slušali na nekim drugim izletima, najčešće uz Zlajin roštilj: njegovo veličanstvo KPP - hedonističko hodačka a ovog puta i slavljenička epopeja! Onomad je to četverodnevno putovanje (dnevnik KPP-a, prijevoz, klopa i spavanje) koštalo 350 kn po osobi, a ovaj izlet ćemo iskoristiti da zračunamo stvarnu stopu inflacije u minulom razdoblju, kaj buju nas je… ovi z brda, znamo mi sami sebe bolje nego itko.

A evo i pokoja o bilježimo mu se sa štovanjem: Kapelski planinarski put otvoren je 1979. godine. Linearna je to obilaznica koju su osmislili i uz pomoć prijatelja uspostavili Zoran Gomzi i Želimir Kantura. Jedan je od najljepših puteva HPS-a koji trenutačno održavaju 4 društva HPD Vihor, PD Izletnik, PDS Velebit i HPD Kapela. Put spaja Gorski kotar (Veliku Kapelu) s morem i to kroz 10 kontrolnih točaka: Tuk (pored Mrkoplja), Kula (najviši vrh Bjelolasice i Gorskog kotara), Samarske stijene, Ljuska, Bijele stijene, Velika Javornica, Duliba, Kolovratske stijene, Vinište te Klenovica (pored N. Vinodolskog). Svaki zaljubljenik u divljinu trebao bi ga barem jednom savladati u komadu te tako upiti nemali broj prirodnih ljepota koje on skriva i pruža svakom ko mu pokuca na vrata: od zlatnih livada, zelenih šuma, bijelih stijena do plavoga Jadrana – sve stopljeno u jednu „zen-muskulfiber“ priču.

Naša „zen“ priča počinje u 8:24 na Zagrebačkom glavnom kolodvoru od kud kreće ču-ču za Delnice. U Delnicama smo u 11:30 gdje nas čeka taksi koji će nas prebaciti do Tuka. Na domu Bijele stijene u Tuku nekaj poklopamo i do 14 sati krećemo ka Kuli. Nakon prvog znojenja i vesele fotke na vrhu lagano koračamo do skloništa Jakob Mihelčić gdje noćimo. Dok čekamo noć, pečemo pokojeg piceka na ražnju usput dobro zaljevajući isušena grla. Drugog dana nas čeka najzahtjevniji posao: moramo od Bjelolasice preko Samarskih doći do Bijelih stijena, za što će nam trebati oko 9 sati hoda. Stoga ustajanje ranom zorom, polazak u 8:00 sati. Na Ratkovom skloništu duži odmor za ručak prije svladavanja Vihoraškog puta. Nakon cjelodnevnog napora i dolaska do Bijelih stijena slijedi opuštanje uz blagovanje gosta večeri. Treći dan rezerviran je za hodački maraton koji kreće usponom na Veliku Javornicu. Nakon uspona spust na Stalak pa na Dulibu. Polazak s Bijelih u 8:00 sati. Na Dulibi nakon 5 sati napornog hoda malo duže odmaramo, možda nam nekaj lagano skuhaju (slučajni prolaznici) a nakon toga krećemo dalje prema Viništu. Na Viništu nekim čudom ničeg nebu falilo, ne daj Bog da bu kaj viška. V nedelu, nakon dve popravne pive za pobjednike večeri, krećemo do 10 sati na kupanje u Klenovicu, da se malo splahnemo. Naravno i nezaobilazni nedjeljni lagano masni za prste polizat ručak da nadoknadimo putem izgubljenu energiju (ako bu se kome to slučajno desilo, da nedaj Bog većeg zla, zgubi gram hodajuć moral bu vodit popravni KPP dogodine!). Slijedi najteži dio izleta: uspon od mora u 15:30 sati na magistralu gdje nas kupi bus u 16:32 za beli Zabreg grad (uz presjedanje u Rijeci, dugo 26 minuta vele, pa sisami zračunajte kolko bu vas to koštalo). Kad sve skup zbrojim i oduzmem, uvijek nađem razlog da bi pio više a ševio manje!  Eto, sad ste galavnizirani, broj mjesta ograničen, ko prvi njegova djevojka, ko drugi njegov… ko zna šta u današnje nesigurno vrijeme.

TROŠKOVI

Preveć je tu još uvijek nedefiniranih varijabli tak da je ukupna cifra nejasna (vrti se oko 150e) al z debelom lisnicom ne te fuljali. To bi sve trebalo biti dost za dnevnik KPP-a, prijevoz, 9/10 obroka, spavanje na Bijelima i Viništu

HRANA

Organizirano bi trebalo biti 9 od 10 obroka, dakle osim jednog doručka ruksak napuniti prvom pomoći i zlatnom rezervom. Za dio organiziranih obroka ostavite mjesta u ruksaku. Detalji pred sam polazak, kad se sve posloži.

Voda: na Mihelčiću je ima, na Ratkovom upitno, na Bijelima je najbolja u nazad mnogo godina, na Dulibi je ima al ju je teško ispumpati, na Viništu je bude i ako je ne bude

OPREMA
Za višednevno planinarenje – uz robu i hranu treba ponjeti vreće za spavanje, karimate, dovoljno tekućine (nemojte zabraviti kap do dvije vode)
NAPOMENA

Prijave: zaključno sa srijedom 07.08.2024. uz akontaciju 100 ojra

Za prijave na izlet i ostale informacije obratite se:
Luka Kvočić    098 340 541    quosmail@gmail.com

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Vodiči imaju pravo izmjene plana puta prema uvjetima na terenu. Obavezno slušati vodiče!
Svoje smeće uvijek nosite u dolinu!
Poštujte planinu - ona će vam to znati vratiti