Aktualni izleti

Četvrtak - Nedjelja, 12. - 15. rujan 2024.

Brač

Vodič: Damir Markić
Brač je najveći dalmatinski otok i treći po veličini u Jadranskom moru, poznat po Vidovoj gori, najvišem vrhu jadranskih otoka. Administrativno, otok pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji i podijeljen je na grad Supetar te općine Milna, Sutivan, Nerežišča, Postira, Bol, Pučišća i Selca. Mediteranska klima s toplim ljetima i blagim zimama čini Brač jednim od najsunčanijih područja, s oko 2700 sunčanih sati godišnje. Otok je bogat renesansnom kulturom i umjetnošću, s 116 crkava i djelima poznatih kipara poput Jurja Dalmatinca. Brački kamenolomi su poznati svjetski, a otok je također poznat po stočarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu i ribarstvu. Turizam je važan za Brač, posebno plaža Zlatni rat u Bolu, koja mijenja oblik ovisno o vremenskim uvjetima. Brač ima i vlastitu zračnu luku blizu Bola. U jednoj od najzanimljivijih atrakcija otoka Brača, Pustinji Blaca (sagrađenoj davne 1551.), četiri su stoljeća u samostanu urezanom u strme stijene živjeli svećenici pustinjaci. Tek 1963. godine, sa smrću posljednjeg upravitelja Nikole Miličevića, ta je tradicija ugašena.

PLAN IZLETA

U nastavku ovog prvog informativnog plana izleta, navedeni su: bitna odredišta, atraktivni prirodni, kulturno-povijesni, gospodarski i sl. lokaliteti, koje sigurno namjeravamo posjetiti, a detaljniji podaci oko dnevnih rasporeda izleta itd. biti će objavljeni naknadno, nakon što vodič obavi izviđanje i dogovore sa odgovornim osobama zaduženim za posjete niže navedenim destinacijama, kao i ugostiteljskim objektima.

Plan posjeta:

- Vidova gora (uspon iz Bola - „od nule do vrha“, odnosno alternativni lakši pristup, uključujući i opciju dolaska busom do vršnog dijela)

- Pustinja Blaca

- Zmajeva špilja (pješački uspon iz mjesta Murvica)

- Muzej maslinovog uja i Zavičajni muzej otoka Brača, oba u Škripu

- Plaža Zlatni rat u Bolu (uz predviđeno kupanje)

Smještaj:  u novom Pastoralnom centru u Postirima (u višekrevetnim sobama, različite veličine), s dva mokra čvora (s WC-ima, tuš-kabinama, umivaonicima).

TROŠKOVI

Cijena izleta: 140 € (na bazi 40 sudionika), a ovisno o broju prijavljenih moguća je i korekcija cijene.

Cijena uključuje:  prijevoz turističkim autobusom, uključujući i prijevoz trajektom, smještaj - 3 noćenja (vidi iznad), boravišna pristojba za sve dane boravka, vođenu turu u Zmajevu špilju, posjet muzeju Blaca, posjeti muzejima u Škripu (vidi iznad).

Cijena ne uključuje: sve što nije navedeno u cijeni izleta (prijevoz brodom-opcionalno, eventualne degustacije, dodatnu prehranu u ugostiteljskim objektima i sl.).

Predujam (za prijevoz) iznosi 50 €, kojim osiguravate mjesto na izletu, i potrebno ga je obaviti najkasnije do srijede, 28.08.2024., a preostali dio cijene izleta najkasnije do srijede, 4.09.2024..

U slučaju da prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu predujam se ne vraća, osim u slučaju ako se mjesto popuni drugom osobom ili okolnosti za koje Organizator izleta zaključi da su opravdane. Isto tako ako prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu, a iz nekog razloga nije platio predujam, dužan je participirati u troškovima prijevoza kako ne bi došlo do neplaniranog povećanja troškova ostalih sudionika.

HRANA

Hrana: Doručak u vlastitom aranžmanu uz mogućnost pripreme toplih napitaka (čaj, kava) u velikoj kuhinji centra;  hrana na terenu iz ruksaka. Ručak/večera: u (naknadno) dogovorenim ugostiteljskim objektima i također naknadno predloženim menijima (i cijenama), za sve „kategorije“ zainteresiranih planinara!

Voda: minimalno 3 litre, ovisno o planiranoj dnevnoj turi.

OPREMA
Uobičajena planinarska-izletnička (gojzerice, štapovi, naglavna svjetiljka), prilagođena vremenskim uvjetima, oprema za kupanje, zaštita od sunca i vjetra (zaštitna krema, kapa), foto aparat.
NAPOMENA

Organizator u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika ili nepredviđenih okolnosti zadržava pravo otkaza putovanja. Organizator u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile zadržava pravo promjene programa ili redoslijeda realizacije programa. Planinarski vodič u slučaju lošeg vremena ili nepovoljnih okolnosti zadržava pravo promjene planinarske ture ili odustajanja od istih. Prijavom na ovo putovanje svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da odabranim planinarskim turama pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana, odluka i uputa vodiča.

Za prijave na izlet i ostale informacije obratite se:
Damir Markić    0981889482    damir13markic@gmail.com

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Vodiči imaju pravo izmjene plana puta prema uvjetima na terenu. Obavezno slušati vodiče!
Svoje smeće uvijek nosite u dolinu!
Poštujte planinu - ona će vam to znati vratiti