Aktualni izleti

Subota - Nedjelja, 15. - 16. lipanj 2024.

Vila Velebita - putevima Planinske satnije Velebit - ODGOĐENO

Vodič: Jelena Plišo
Planinarska obilaznica ''Vila Velebita'' po prvi je puta javnosti predstavljena i službeno otvorena 28. rujna 2016. godine u Zagrebu. Riječ je o memorijalnoj obilaznici Planinske satnije Velebit, ustanovljenoj povodom 25. obljetnice formiranja te jedinstvene postrojbe koja je imala ključnu ulogu u obrani južnog Velebita i organizirana je prema ratnom putu Planinske satnije Velebit.

PLAN IZLETA

Polazak u petak iz Trnjanske oko 16:00 sati. Uz jedno stajanje za kavu, dolazak u večernjim satima u NP Paklenica odakle hodamo do Ramića gdje ćemo prvu noć noćiti. U subotu ujutro, nakon doručka, krećemo preko Crnog vrha i Velikih močila prema Ivinim vodicama. Iz sklonista ćemo , ukoliko nam vrijeme dozvoli napraviti i izlet na neki od bližih vrhova. Noćimo u skloništu. U nedjelju ujutro rano ustajemo i krećemo preko Zle ploče i podnožja Malovana prema Vaganskom vrhu. Od Vaganskog vrha spuštamo se preko Struga na Buljmu gdje ćemo obići i spilju Buljmu i dalje  preko Stražbenice prema Borisovom domu. Dolazak u Zagreb je predviđen u kasnim večernjim satima. Na svakoj od navedenih točaka nalazi se neka znamenitost vezana za djelovanje satnije od 1991.-1993. koje ćemo razgledati, uz fotografije koje su nam ustupili članovi satnije.

TEŽINA IZLETA
kondicijski vrlo zahtjevno; prvi dan se prelazi cca 1100 mnv i cca 5 sati hoda, a drugi dan oko 1400 mnv i cca 8-9 sati hoda
TROŠKOVI

Cijena prijevoza: osobni automobili cca 35 €, kombi cca 40 €.

Cijena smještaja: kod Ramića 12 EUR/1 noć, u skloništu besplatno

Cijena ulaznice u NP Paklenica 5 €.

Ostali troškovi (opcije): zajednička večera ili doručak i iz ruksaka

HRANA

Iz ruksaka i po dogovoru kod Ramića večera ili doručak

OPREMA
Slojevita odjeća za toplo i hladno vrijeme, kabanica i jakna za zaštitu od vjetra i kiše, gojzerice za krški teren, štapovi, naglavna svjetiljka, sunčane naočale, šešir/kapa i zaštitna krema od sunca, rukavice, vreća za spavanje, osnovna prva pomoć i članska iskaznica HPS-a.
Za prijave na izlet i ostale informacije obratite se:
Jelena Plišo    098388043    jelenapliso@gmail.com

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Vodiči imaju pravo izmjene plana puta prema uvjetima na terenu. Obavezno slušati vodiče!
Svoje smeće uvijek nosite u dolinu!
Poštujte planinu - ona će vam to znati vratiti