Aktualni izleti

Četvrtak - Nedjelja, 27. - 30. lipanj 2024.

Višednevna tura: Prenj

Vodiči: Luka Lujić, Ljubomir Kraljević
Prenj, poznat i kao "Hercegovački Himalaji", je jedna od najljepših, kao i najzahtjevnijih planina u Bosni i Hercegovini. Njegovi visoki vrhovi i strmne stijene ispričat će vam priče o prirodi koja se ne da lako osvojiti. Ležeći u luku rijeke Neretve, od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog Polja kod Mostara, Prenj se ponosno uzdiže, okružen planinama Velež, Crvanj, i Visočica. Njegova jedinstvena lokacija pruža nezaboravne prizore na prirodna i umjetna jezera poput Boračkog, Jablaničkog, i Grabovičkog jezera, te rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka, koje kao vječiti čuvari stoje uz ovu planinsku lepoticu. Put do Prenja vodi kroz kanjone i doline, počevši od gradića Konjica, Jablanice i Mostara, koji su smješteni u njegovom podnožju. Ovi gradovi nisu samo polazišta za brojne planinarske rute koje vode do srca Prenja, već i mjesta gdje se može osjetiti duh gostoprimstva lokalnog stanovništva. Sa svakim korakom uz njegove markirane staze, otkrivate dijelove bogate povijesti i mitologije, poput priče o Perunu, bogu gromovniku starih Slavena, po kojem je planina navodno dobila svoje ime.

PLAN IZLETA

1. dan – srijeda, 26.06.2024.:

Polazak na izlet je u 17.00 sati sa parkirališta ispred trgovačkog centra Arena Zagreb. Vozimo se do planinarskog doma Rujište ispod Prenja, do kojeg očekujemo oko 6 sati vožnje (primarno hrvatskim autoputem do graničnog prijelaza Nova Sela na jugu RH). Sa pauzama, očekujemo da smo na domu oko 24 sata te se se po dolasku odmah spremamo za spavanje.

2. dan – četvrtak, 27.06.2024.:

Ustajanje u 7, dok je polazak na hodački dio izleta planiran za 8.00 sati. Sa Rujišta se prvo zapućujemo na pl. dom Bijele vode (2h hoda) gdje imamo dužu pauzu. U tom domu ćemo i spavati taj dan pa ćemo tamo moći ostaviti sve stvari koje nam nisu potrebne za daljnji dio puta. Sa doma se zapučujemo na Zelenu glavu (2103m – najviši vrh Prenja) i Otiš (2097 m) do kojih će nam trebati oko 4.5 h hoda, što nas skupa s povratkom istim putem dovodi do 8-9 sati hoda. Nakon povratka u dom planirana je večera.

3. dan – petak, 28.06.2024.:

Ustajanje u 7, dok je polazak na hodački dio izleta planiran za 8.00 sati. Hodamo prema skloništu Jezerce do kojeg će nam trebati oko 3.5 sati hoda. Noćenje za taj dan je planirano na Jezercu te tu možemo ostaviti višak stvari. Nastavak hodačkog dijela izleta nas vodi u, prema mnogima, najljepšu dolinu Prenja – Tisovicu. Za taj dan službeni dio izleta ne predviđa uspon na vrhove nego hod kroz Tisovicu i posjećivanje nekoliko živopisnih skloništa putem (Vrutak, Divova kuća ...). Taj dan nemamo cilja, osim uživanja, pa ćemo se u nekom trenutku okrenuti i istim putem vratiti u naš dom za tu noć, Jezerce.

4. dan – subota 29.06.2024.;

Ustajanje u 7, dok je polazak na hodački dio izleta planiran za 8.00 sati. Taj dan nam je cilj posjetiti jedan vrlo osobiti vrh – Osobac (2024 m) do kojeg će nam sa Jezerca trebati oko 2.5 sati hoda. Sa Osobca se spuštamo nazad prema našem prvom domu na Prenju – Rujište do kojeg će nam trebati oko 5.5 sati hoda. Po povratku nas očekuje večera u domu te druženje.

5. dan – nedjelja 30.06.2024.

Ustajanje u 6, dok je polazak za Konjic planiran za 7.00 sati. Za nedjelju je planiran više turistički sadržaj – posjet poznatom Titovom bunkeru odnosno Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu te rafting na Neretvi. Sa oba programa bi trebali biti gotovi do 17 sati, kada krećemo na povratak za Zagreb, koji očekujemo oko 23 sata.

TROŠKOVI

Prijevoz: 75 eura, Smještaj: 30 eura, ARM + Neretva rafting tura: 55 eura

Ukupna cijena izleta: 160 eura - AKONTACIJA: 80 eura do 12.6.2024

Napomena: Akontacija nije povratna. U slučaju odustajanja od izleta, sudionik je dužan pronaći zamjenu.

OPREMA
Standardna planinarska oprema za planinarenje u ljetnom periodu (lagane gojzerice,ruksak, štapovi, svjetiljka, prva pomoć, zaštita od sunca, kiše i vjetra, slojevita odjeća,odjeća za zaštitu od hladnoće na višim vrhovima).
NAPOMENA

Broj sudionika limitiran je kapacitetom 2 kombija, dakle do 18 osoba.

Za prijave na izlet i ostale informacije obratite se:
Luka Lujić    0955678119    luka.lujic@zoho.eu
Ljubomir Kraljević    0915160388    ljubomirkraljevic@gmail.com

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Vodiči imaju pravo izmjene plana puta prema uvjetima na terenu. Obavezno slušati vodiče!
Svoje smeće uvijek nosite u dolinu!
Poštujte planinu - ona će vam to znati vratiti