Aktualni izleti

Subota - Nedjelja, 22. - 23. lipanj 2024.

Izvor Zrmanje - Krupa

Vodič: Ljubomir Kraljević
Izvori Zrmanje i Krupe su krška vrela uz južnu granicu Parka prirode Velebit. Rijeke prolaze kroz impresivne kanjone pune slapova, bukova i drugih prirodnih i umjetnih znamenitosti. Kanjon Krupe koji ćemo prolaziti do Kudinog mosta, dugačak je 7 kilometara, a broji 19 slapova od kojih je najpoznatiji Deveterac. Uz brojna napuštena mjesta, podsjetnik na život u planinskim područjima, posjetiti ćemo i mlinove, crkve i manastir iz 14. stoljeća.

PLAN IZLETA

Izvor Zrmanje  22.lipnja

Polazak je u subotu u 6 sati na parkiralištu kod Velesajma. Vozimo se autocestom do izlaza prema Gračacu uz kraću pauzu. Nastavljamo preko D1 do mjesta Vrelo Zrmanje, gdje stižemo iza 9 sati. Tu krećemo stazom prema samom izvoru. Potrebno je oko pola sata do izvora. Nakon pauze i razgledavanja krećemo natrag prema prijevozu. Oko 11 smo na početku staze prema Cerovcu nakon kojega ćemo proći Duboki Dol i dalje prema planiranom logoru, gdje imamo bunare sa vodom. U večernjim satima organiziramo smještaj i pripremamo večeru.

Hodanje: oko 6 i pol sati

Zahtjevnost: Srednje zahtjevno

Hrana i voda: Hrana iz ruksaka.

 

Izvor Krupe, 23.lipnja

Ustajemo rano i spremamo kako bi krenuli hodati oko 7 sati. Krećemo prema izvoru Krupe, gdje ćemo stići za 2 i pol sata i napraviti kraći odmor. Dalje se krećemo uz rijeku Krupu prema manastiru gdje ćemo napraviti duži odmor za razgledavanje. Dalje nastavljamo pored ušća Krnjeze pa kratkom feratom uz samu rijeku prema Kudinom mostu. Na Kudinom mostu ćemo ponovo odmarati i napraviti pauzu za ručak. Nakon ručka krećemo ćemo odmarati uz rijeku Krupu i popodne krenuti prema Zagrebu, gdje stižemo u večernjim satima.

Hodanje: oko 5 i pol sati

Zahtjevnost: Srednje  zahtjevno

Hrana i voda: iz ruksaka.

TROŠKOVI

Cijena prijevoza: osobni automobili ~40 €, kombi ~45 €, autobus ~55 €.

Cijena smještaja: -.

Ostali troškovi (opcije):

  • Zajednička večera – prema dogovoru.

Predujam za izlet iznosi 25 € i potrebno ga je platiti do srijede prije izleta. Predujam se ne vraća, radi troškova koji se moraju podmiriti unaprijed, osim u slučaju otkazivanja izleta.

OPREMA
Obavezno: Slojevita odjeća, gojzerice za krški teren, naglavna svjetiljka, sunčane naočale, zaštitna krema od sunca, vreća za spavanje, šator, osnovna prva pomoć
NAPOMENA

U SLUČAJU LOŠEG VREMENA, VODIČ ZADRŽAVA PRAVO IZMIJENITI ILI OTKAZATI IZLET! Napomena: odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu u planinarskom društvu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Za prijave na izlet i ostale informacije obratite se:
Ljubomir Kraljević    0915160388    ljubomirkraljevic@gmail.com

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Vodiči imaju pravo izmjene plana puta prema uvjetima na terenu. Obavezno slušati vodiče!
Svoje smeće uvijek nosite u dolinu!
Poštujte planinu - ona će vam to znati vratiti