Kapelski planinarski put

Planinarske obilaznice su putevi koji se sastoje od niza planinarskih odredišta povezanih u smislenu cjelinu. Planinarske obilaznice u Hrvatskoj mogu biti različitih oblika i sastojati se od jedne rute koja obuhvaća različite kontrolne točke, više nepovezanih ruta ili većeg broja međusobno nepovezanih kontrolnih točaka (poput Hrvatske planinarske obilaznice).
Prolazak kroz kontrolne točke dokazuje se utiskivanjem žiga u dnevnik obilaznice ili fotografijom planinara pored kontrolne točke, a kada posebna komisija pregleda dnevnik obilaznice i dostavljeni materijal, planinaru se dodjeljuje priznanje za prolazak planinarske obilaznice. Cilj ovakvog povezivanja kontrolnih točaka u smislene cjeline je upoznavanje planinara s najznačajnijim planinarskim odredištima u određenoj regiji.
Kapelski planinarski put (KPP) spada u tzv. linijske obilaznice te spaja Gorski Kotar s Jadranskim morem, što ga čini jednom od najljepših linijskih obilaznica u Hrvatskoj.

KPP je dug 49 kilometara, započinje u mjestu Tuk, u srcu Gorskog Kotara, prolazi kroz Strogi rezervat prirode „Bijele i Samarske stijene“ i Kolovratske stijene, odakle se kroz Vinište spušta sve do mora, tj. mjesta Klenovica. KPP se sastoji od 10 kontrolnih točaka:
  1. Planinarski dom Bijele stijene u Tuku, 875 mnv
  2. Kula (Bjelolasica), 1534 mnv
  3. vrh Samarskih stijena, 1302 mnv
  4. Ljuska u Bijelim stijenama
  5. vrh Bijelih stijena, 1200 mnv
  6. Velika Javornica, 1375, mnv
  7. Planinarsko sklonište Duliba, 719 mnv
  8. vrh Kolovratskih stijena, 1099 mnv
  9. Planinarska kuća Vinište, 300 mnv
  10. Klenovica, 0 mnv
KPP moguće je obići odjednom u trajanju od 3 do 4 dana ili je kontrolne točke moguće posjetiti u više izleta. Detaljan opis KPP-a nalazi se u putnom vodiču, koji je moguće kupiti prije sastanka srijedom u prostorijama društva u Maksimirskoj 51a.