Drage planinarke i dragi planinari, dragi članovi HPD-a „Kapela“,
društvene prostorije će biti otvorene srijedom od 19 do 22 sata.
SASTANCI SE ODRŽAVAJU U STANDARDNOM TERMINU OD 20 SATI.
BLAGAJNA JE OTVORENA ZA PLAĆANJE ČLANARINA SRIJEDOM OD 19-20 SATI.

Molimo da se uključite u organizaciju izleta za tekuću godinu.
Izlete objavljujemo tromjesečno, a vaše ideje i prijedloge slobodno prijavite našem Luki Lujiću na: luka.lujic@zoho.eu ili 095 5678 119

Pozivamo Kapelašice i Kapelaše da se jave za dežurstvo na našoj kući na Bijelim stijenama.
Prijaviti se možete Nikoli Tkalecu na: tkalec.nikola@gmail.com ili 091 760 9294.
Tablica za dežurstvo sa svim terminima se nalazi ovdje.
Također vas pozivamo za dežurstva na Viništu. Dežurstvo je vikendom, a slobodni ste dežurati i kroz tjedan.
Zainteresirani se mogu javiti Jeleni Plišo na jelena.pliso@gmail.com ili 098 388 043.
Dežurstva su od lipnja do kraja rujna.

Članovi društva kao i svi ostali zainteresirani za mjesečne obavijesti s informacijama o izletima za sljedeći mjesec (NEWSLETTER)
javite se na hpd.kapela@hps.hr, rado ćemo vam pomoći. :)

Pratite i dalje obavijesti vezano uz rad društva na web stranicama i/ili putem Facebook-a!

Par riječi o planinarskom društvu

Planinarsko smo društvo s više nego polustoljetnom tradicijom. Službeni naziv društva je Hrvatsko planinarsko društvo KAPELA ili skraćeno HPD Kapela. Naše prostorije, u kojima se sastajemo srijedom od 19:00, nalaze se na adresi Maksimirska 51 a, prvi kat. Osim onoga planinarskog "gdje smo bili i kamo idemo", na sastancima se odvija bogat društveni život: predavanja sa slikama s izleta, predavanja uz projekcije o ljepotama svijeta oko nas, prijenos iskustava iz zaštite prirode, planinarskih znanja i vještina itd.

Bijele stijene - prsti HPD Kapela je osnovano 1954. godine od kada neprekidno djeluje. Od 1954. do 1991. Društvo je djelovalo pod imenom PD Rade Končar. Danas smo, po broju članova, sedmo planinarsko društvo od oko 200 društava u Hrvatskoj i jedno od najaktivnijih. U 2007. imali smo prosječno 2 izleta tjedno s više od 25 sudionika po izletu što znači da smo u cijeloj 2007. organizirali više od 100 izleta s oko 3000 sudionika. U ovako velikom broju izleta uvijek se nađe toliko raznolikih izleta da svatko može naći sebi primjeren izlet. Svake godine, Društvo tiska svoj godišnji plan izleta koji sadrži raspored (točan datum i trajanje) 70-ak temeljnih izleta, a dodatni se izleti dogovaraju na sastancima Društva.

Na Bijelim stijenama, u strogom prirodnom rezervatu, u prelijepom dijelu Gorskog kotara Društvo ima svoju planinarsku kuću koju mogu koristiti svi članovi Društva pa i drugi. Vrijedni planinari našeg Društva vode brigu o kući i opskrbljuju je tako da pruža ugodu sigurne posjete jednom od najljepših kutaka naše domovine. Uz planinarsku kuću izgradili smo i održavamo trajno otvoreno planinarsko sklonište.

Zajedno s planinarskim društvima Vihor i Izletnik održavamo Kapelski planinarski put i na njemu planinarska skloništa na Bjelolasici i pod Kolovratskim stijenama te planinarsku kuću sa skloništem u Viništu. Održavamo i markacije oko planinarske kuće na Bijelim stijenama te na planinarskoj stazi broj 50 na Medvednici.

Brinući se o budućnosti, redovito organiziramo planinarsku školu u kojoj se u kratkom roku teorijski i praktično nauči kako sigurno i ugodno planinariti. Škola daje poticaj razvitku ljubavi prema prirodi i svijesti o važnosti očuvanja prirode. Naše škole započinju s proljetnicama, a završavaju početkom ljeta kada diplome dijelimo na najvišem hrvatskom vrhu Sinjalu (1831 m) na Dinari.

Kao svako društvo koje drži do sebe, održavamo svoju internetsku stranicu na kojoj je moguće pronaći mnoge korisne informacije (opise budućih izleta i slike s prošlih, plan predavanja, najave društvenih događanja, …) i još ponešto.